Moving to Chandler

Er was even een paar weken radiostilte omdat we het ineens nogal druk kregen. We hadden al langer besloten dat het huis waarin we woonden prima was voor de eerste opstart maar dat we daarna op zoek wilden gaan naar een andere woning. Vooral omdat we in een studentenbuurt woonden en regelmatig geluidsoverlast hadden. Ons huurcontract liep af op 1 augustus dus daarvoor moesten we iets anders gevonden hebben. We waren al langer Zillow (soort funda) aan het afstruinen. Maar in mei besloten we we vast eens te gaan kijken bij wat huizen om ons verder te oriënteren. Vrijwel iedere makelaar die we belden gaf aan dat we geen bezichtiging konden plannen als we niet binnen twee weken konden verhuizen. We hebben onze zoekstrategie daarom iets aangepast en toen ging het snel….. heel snel!

De huizenmarkt hier in Phoenix is een gekkenhuis. Huizenprijzen stijgen en de vraag naar een koopwoning is groot. Omdat huren minder gunstig is dan kopen en het vertrouwen in de woningmarkt beetje bij beetje herstellende is, kiezen starters en mensen die in de crisis hun huis zijn verloren weer vaker voor het aankopen van een woning. Daarnaast loopt het tegen de zomer aan en zoeken studenten, die aan de University of Arizona dan wel Arizona State University gaan studeren, een huis. In plaats van een kamer te huren, kiezen studenten er hier vaak voor om met een groepje een huis te huren waarin ieder een kamer neemt en er een gezamenlijke ruimte is (woonkamer en tuin). Hoe dan ook is het resultaat van de toenemende vraag dat zowel koop- als huurhuizen op de markt komen en er daarna ook weer vrij snel vanaf zijn (vooral huizen in het middensegment). In deze markt moesten wij dus op zoek naar een ander huis. Met twee kindjes wilden we het er niet op aan laten komen om te wachten tot het laatste moment. Daarom hebben we ervoor gekozen om, als we iets vonden dat naar onze zin was, te accepteren dat we mogelijk dubbele huur moesten betalen. Op die manier konden we in ieder geval bezichtigingen plannen.

Nadat we meerdere huizen gezien hadden, kwamen we bij een huis waar we allebei meteen een goed gevoel bij hadden. Maar met ons nog een hele hoop meer mensen. Uiteindelijk hebben ze ons gekozen als nieuwe huurders (wij denken dat mijn super leuke grappen de doorslag hebben gegeven ;)).We konden per 1 juni ons nieuwe huis in dus dat zou betekenen dat we twee maanden dubbele huur zouden hebben. Normaal gesproken moet een landlord hier wachten met het huis op de markt te zetten tot de huurder eruit is. We hebben daarom tegen onze oude landlord gezegd dat hij het huis direct op de markt mocht zetten mits hij het contract eerder wilde ontbinden als hij nieuwe huurders zou vinden. Op die manier gaven we hem de kans om een gat tussen ons en nieuwe huurders te voorkomen en konden wij eerder ontbinden. Een week voordat we de sleutel kregen van ons nieuwe huis, belde de makelaar van onze oude landlord dat hij mensen had gevonden die het huis graag wilden zien en er binnen een week in wilden. Na een paar spannende dagen kregen we het bericht dat het rond was. We moesten in twee dagen tijd verhuizen om daarna alles zo snel mogelijk schoon te maken en op te leveren. Daarnaast moest Floris een dag na de oplevering van ons oude huis een week lang naar een congres in Minneapolis. Dat was best even pittig met die twee kleine meisjes die niet echt zin hebben in verhuizen en opruimen. Lieve had ook moeite met wennen aan het nieuwe huis en had de eerste paar nachten nachtmerries waarvan ze meerdere keren per nacht schreeuwend wakker werd. Maar inmiddels is de rust wat teruggekeerd, wonen we heerlijk en hebben we geen enkele dag dubbele maandlasten gehad.

Waar we wonen
Ons nieuwe huis staat in Chandler. Dit is een stad in het buitengebied (suburb) van de Phoenix Metro area en ligt ten zuiden van Tempe waar we eerst woonden. Chandler is volgens de website www.niche.com de nummer 1 beste buitengebieden om te leven in Phoenix area en nummer 2 in heel Arizona. De stad is qua oppervlakte ongeveer net zo groot als Amsterdam maar heeft iets minder dan 1/3 zoveel inwoners (op basis van gegevens op wikipedia). Wat mij verder opvalt is dat Chandler fietsvriendelijk is. Eerder moest ik regelmatig stukken over de stoep fietsen, nu zijn er overal nette fietspaden. Floris moet nu wel een stuk langer naar zijn werk fietsen. Maar hij vindt dat fijn (ik snap daar niets van). Hij kan wel hele grote stukken over Canal Trails rijden. Dat zijn multifunctionele paden waar je niet met auto’s mag komen. Je rijdt dan heerlijk rustig langs het water (vandaar Canal Trail) zonder last te hebben van heel veel verkeer. Hieronder een foto van een dergelijke trail.

Inmiddels wonen we nu een paar weken in ons nieuwe huis en het is fijn wonen. Het enige minpuntje is dat onze buurvrouw een miljard katten heeft. Theoretisch gezien zijn ze niet van haar en zijn het zwerfkatten die zij te eten geeft. Maar je snapt: die beesten zitten de hele dag bij haar huis te chillen en lopen de halve dag door onze tuin om onze tuinmeubels als kattenbak te gebruiken. Echt goor! Ik heb nu van die kastjes gekocht waar een hoge piep in zit. Dat vinden ze niet fijn (en ik dus wel). Daarnaast heb ik op onze schutting spikes gezet zodat ze er niet meer op kunnen springen. Hopelijk helpt dat.

Benieuwd hoe we wonen? Check dit filmpje 🙂

 

 

 

2 gedachtes over “Moving to Chandler

  1. Hi lieverds,

    Wat super leuk om te lezen en onwijs leuk filmpje. Wat een heerlijk huis hebben jullie! Leuk om te zien en om jullie allemaal weer even te zien ❤ nog eventjes en we zien jullie weer in het echt, zin in!

    Heel veel ❤ Reinier, Nathalie en Jinthe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.