Hie-haa-homeschooling

Onze meisjes zijn nog niet leerplichtig. Lieve is 2 en Vlinder is 4. In Nederland ga je naar school als je 4 bent, en ben je leerplichtig als je 5 bent. Hier ga je naar school als je voor 1 september 5 bent geworden. Als je na 1 september 5 wordt, dan kun je je kindje laten testen en een aanvraag doen voor vervroegde toelating OF een studiejaar wachten. Vlinder wordt 5 op 2 september…inderdaad ja, twee dagen te laat. Ik heb nog aangegeven dat mijn weeën wel op 31 augustus zijn begonnen. Maar dat telt helaas niet. Ze moet dus getest worden of we moeten een jaar wachten. Ik zie eigenlijk allebei niet echt zitten. Maar haar een jaar langer thuis houden vonden we toch de slechtste optie. Omdat wij op dit moment geen auto hebben (deze is total loss gereden door een onoplettende Amerikaan …. serieus ik reed niet eens) en ik het niet zie zitten om met extreme hitte drie uur per dag op de fiets te zitten om de meisjes naar school te brengen en weer op te halen, hebben wij ervoor gekozen om hen per 1 mei 2018 homeschooling te geven en Vlinder zo klaar te stomen voor de test.

Homeschooling in Nederland en Amerika… gewoon even wat weetjes
In Nederland kun je met thuisonderwijs niet voldoen aan de voorwaarden van de leerplicht, tenzij je hiertoe een vrijstelling aanvraagt. Dat kan bijvoorbeeld op basis van levensovertuiging. Volgens het NOS-nieuwsbericht ‘Zorgen over opmars thuisonderwijs‘, zouden in studiejaar 2013-2014 ongeveer 575 kinderen een dergelijke vrijstelling hebben gekregen. Heel grof geschat is dit 0,03% van de leerplichtige kinderen in Nederland. In Amerika is homeschooling wel legaal. Je moet echter wel, afhankelijk van de staat waarin je woont, voldoen aan bepaalde voorwaarden. Arizona wordt gezien als homeschool-vriendelijke staat bijvoorbeeld omdat de staat geen eisen stelt aan de wijze waarop les wordt gegeven en de docent geen lesbevoegdheid hoeft te hebben. Wel moet je als ouder doorgeven aan de regionale ‘School Superintendent’ (ik denk dat dit een soort opperhoofd / eindbaas is van het regionale onderwijs) dat je homeschooling wilt geven. Volgens het rapport van het ‘National Center for Education Statistics’ zou in 2012 bij benadering 3,4% van de Amerikaanse kinderen tussen 5 en 17 jaar thuis onderwezen worden. Redenen die hiervoor worden aangeven zijn onder anderen de negatieve schoolomgeving, kwaliteit van onderwijs, het geven van ondersteuning aan extra behoeftes van een kind en geloofsovertuiging. De resultaten lijken goed. In het artikel ‘de effectiviteit van thuisonderwijs: een overzicht van onderzoeksresultaten‘ worden verschillende studies met elkaar vergeleken. De conclusie is dat vrijwel alle onderzoeken positieve uitkomsten laten zien op zowel sociaal als cognitief vlak. Het probleem is echter dat het erg moeilijk is om een goed vergelijk te maken onder anderen omdat mensen die homeschooling aanbieden naar alle waarschijnlijkheid geen goede afspiegeling zijn van de totale bevolking. Maar gelukkig hoeven wij ons hier dus nog niet zoveel zorgen over te maken.

Lesmateriaal
Als je thuis onderwijs geeft, moet je natuurlijk lesmateriaal hebben. En omdat in Amerika homeschooling heel geaccepteerd is, zijn er allerlei toffe websites en curriculum kits te verkrijgen. Ze hebben hier zelfs online programma’s voor homeschooling. Ik heb best een tijdje moeten zoeken omdat veel lesmateriaal een religieuze inslag heeft. Uiteraard hebben wij alle respect voor gelovige mensen, maar wij willen onze kinderen heel graag leren over maar niet vanuit geloofsovertuiging. Hoe dan ook heb ik iets gevonden. Het heet Timberdoodle en het is geweldig! Eigenlijk koop je gewoon een groot pakket werkboeken en speelgoed met precies de juiste hoeveel aandacht voor alle relevante ontwikkelingsgebieden en afgestemd op het niveau van je kind. Er zitten ook een aantal prachtige handleidingen bij die je helpen om het speelgoed te gebruiken om de ontwikkeling van je kind te stimuleren. Wij hebben twee pakketten gekocht: 1 voor Lieve en 1 voor Vlinder. En zie hier het resultaat… een hele kast vol 🙂

En hoe gaat het??
Inmiddels ben ik nu een maandje onderweg om de dagen dat ze thuis zijn te vullen met homeschooling. In het begin vond ik het ontzettend zoeken omdat ze alles ter discussie stelden. Daarnaast had / heeft Lieve een concentratieboog van ongeveer 1 tel en dat helpt ook niet. Natuurlijk heb ik nu nog steeds strijd, ik heb nou eenmaal kinderen met een sterke eigen wil en mening (hebben ze niet van mij ;)). Maar het gaat echt heel veel beter en we doen leuke dingen. Zoals op de foto hieronder hebben ze tabletten van de drie primaire kleuren (rood, geel en blauw) opgelost in water en daarna moesten ze het met de pipet in een ander bakje mengen zodat ze secundaire kleuren kregen (oranje, paars en groen).

Ook heb ik bijvoorbeeld een stukje voorgelezen over verschillende insecten en zijn we daarna buiten naar beestjes gaan zoeken om ze met een vergrootglas te kunnen bekijken.

Maar ze zijn ook aan het werk in werkboeken, we spelen spelletjes (zoals letterbingo), we bouwen met verschillende materialen patronen na en nog veel meer. In het pakket mis ik wel fysieke beweging en sociale interactie met kinderen buiten ons gezin. Dus dat probeer ik er zelf in te brengen door play dates te organiseren met kindjes van school of mensen die we hier hebben ontmoet. Voor de nodige fysieke beweging laat ik ze iedere dag minimaal een uur bewegen door met hen naar de speeltuin, zwembad of splash path te gaan. Maar ze gaan ook naar balletles en Floris gaat vaak nog fietsen of steppen met ze.

De meisjes vinden het geweldig en genieten er echt van! Maar ik leer er zelf ook van. Niet alleen over bepaalde thema’s (zoals dieren, scheikundige proefjes etc) waar ik nog weinig vanaf wist. Maar ook over hoe je moet loslaten… heeeel belangrijk en niet echt één van mijn talenten. Daarnaast leer ik ontzettend veel over de ontwikkelingen van mijn kinderen en ben ik hierbij veel meer betrokken dan eerder. In Nederland zou ik dit nooit overwogen hebben en zou ik hebben gedacht: doe even normaal. Maar zo zie je maar: een nieuwe omgeving laat ook weer nieuwe mogelijkheden zien en dit had ik voor geen goud willen missen.

216 gedachtes over “Hie-haa-homeschooling

 1. I’m extremely impressed аlong with yоur writing talents
  and also witһ the structure tο your blog. Іs that this a paid subject matter or diɗ
  you customize іt yourself? Anyway stay up the excellent һigh quality writing,
  іt is rare tⲟ see a great weblog lіke this ߋne nowadays..

 2. I’m not suгe eхactly ᴡhy but this blog is loading extremely
  slow fⲟr me. Is any᧐ne elsе having this problem or is іt
  a problem օn my end? I’ll check bacҝ ⅼater аnd see if the
  problem stiⅼl exists.

 3. I am really enjoying the theme/design of your web site. Do you ever run into any web browser compatibility issues?
  A handful of my blog readers have complained about my website not operating correctly in Explorer but looks great in Chrome.

  Do you have any ideas to help fix this problem?

 4. I do agree with all of the concepts you have introduced for your post.
  They’re really convincing and can certainly work.

  Still, the posts are too quick for beginners. May
  just you please prolong them a little from next time?
  Thanks for the post.

 5. you’re really a good webmaster. The website loading speed is amazing.
  It sort of feels that you are doing any distinctive trick.
  In addition, The contents are masterpiece. you have done a wonderful activity
  on this topic!

 6. There are some fascinating points in time in this article but I don抰 know if I see all of them center to heart. There’s some validity however I will take hold opinion till I look into it further. Good article , thanks and we would like more! Added to FeedBurner as well

 7. My programmer is trying to convince me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the costs. But he’s
  tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on a
  number of websites for about a year and am worried about switching to another platform.

  I have heard fantastic things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress content into it?
  Any kind of help would be really appreciated!

 8. I’m the co-founder of JustCBD Store company (justcbdstore.com) and am looking to expand my wholesale side of company. I am hoping someone at targetdomain give me some advice . I thought that the best way to do this would be to talk to vape shops and cbd stores. I was hoping if someone could suggest a reputable website where I can buy CBD Shops Mailing List I am already checking out creativebeartech.com, theeliquidboutique.co.uk and wowitloveithaveit.com. Not exactly sure which one would be the most ideal option and would appreciate any support on this. Or would it be much simpler for me to scrape my own leads? Ideas?

 9. I’m the co-founder of JustCBD Store brand (justcbdstore.com) and I’m presently seeking to develop my wholesale side of company. I really hope that anybody at targetdomain can help me ! I considered that the best way to accomplish this would be to talk to vape shops and cbd retail stores. I was hoping if anybody could recommend a reputable web site where I can buy Vape Shop Business Contact List I am already considering creativebeartech.com, theeliquidboutique.co.uk and wowitloveithaveit.com. Not exactly sure which one would be the very best solution and would appreciate any guidance on this. Or would it be much simpler for me to scrape my own leads? Ideas?

 10. Oh my goodness! an incredible article dude. Thanks However I’m experiencing concern with ur rss . Don抰 know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting similar rss problem? Anyone who is aware of kindly respond. Thnkx

 11. I’m amazed, I must say. Rarely do I encounter a blog that’s both equally educative and interesting, and without a doubt, you have hit the nail on the head. The problem is an issue that too few men and women are speaking intelligently about. I’m very happy that I stumbled across this in my search for something regarding this.

 12. After I initially left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on each time a comment is added I recieve four emails with the exact same comment. Perhaps there is an easy method you are able to remove me from that service? Thank you!

 13. I do accept as true with all the ideas you have presented for your post.
  They are really convincing and will certainly work.
  Nonetheless, the posts are too brief for beginners.
  Could you please extend them a little from next time?
  Thank you for the post.

 14. Hmm it looks like your website ate my first comment (it was extremely long) so I
  guess I’ll just sum it up what I had written and say,
  I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog writer but I’m
  still new to the whole thing. Do you have any tips and hints for rookie
  blog writers? I’d certainly appreciate it.

 15. Do you have a spam issue on this website; I also am
  a blogger, and I was curious about your situation; many of us have
  created some nice methods and we are looking to swap solutions
  with other folks, why not shoot me an email if interested.

 16. Oh my goodness! Amazing article dude! Many thanks, However I am going through troubles with your RSS.
  I don’t know the reason why I am unable to subscribe
  to it. Is there anybody getting identical RSS issues? Anyone that
  knows the answer can you kindly respond? Thanx!!

 17. I have to show my admiration for your kindness supporting persons that need help with that field. Your real commitment to passing the message around ended up being rather useful and has consistently allowed folks like me to reach their dreams. Your personal warm and helpful hints and tips signifies a great deal to me and even more to my peers. Thanks a lot; from everyone of us.

 18. Appreciating the commitment you put into your website
  and in depth information you provide. It’s great to come across a blog every once in a while that isn’t the same outdated rehashed information.
  Wonderful read! I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.
  adreamoftrains web hosting

 19. Its such as you learn my thoughts! You seem to understand a lot approximately
  this, such as you wrote the e-book in it or something.

  I feel that you just can do with a few percent to force the message house a little bit, but instead
  of that, this is wonderful blog. A fantastic read.
  I will certainly be back.

 20. I have to point out my admiration for your kind-heartedness giving support to all those that must have help on this field. Your real dedication to passing the solution across appears to be incredibly invaluable and have specifically enabled associates much like me to get to their targets. Your entire helpful report means much to me and somewhat more to my colleagues. Warm regards; from all of us.

 21. You’re so interesting! I don’t suppose I’ve truly read anything like this before.

  So nice to find somebody with original thoughts on this subject.
  Seriously.. many thanks for starting this up.
  This web site is something that is needed on the
  internet, someone with a little originality!

 22. I’m really loving the theme/design of your blog. Do you ever run into any internet browser compatibility problems? A couple of my blog readers have complained about my website not working correctly in Explorer but looks great in Firefox. Do you have any solutions to help fix this problem?

 23. I am now not certain the place you’re getting your information, however good topic.
  I must spend a while studying much more or figuring out more.
  Thank you for wonderful info I was in search of this information for my mission.

  Look into my web site; Eterna Watch

 24. I intended to draft you that bit of word so as to give thanks yet again on your breathtaking views you’ve provided above. It has been really pretty generous of you to present unhampered what a lot of people might have sold for an e-book to make some profit on their own, specifically considering the fact that you could possibly have done it if you ever considered necessary. The things also worked to provide a fantastic way to be certain that most people have similar zeal just as my personal own to understand more pertaining to this issue. I am certain there are thousands of more pleasant situations ahead for those who see your website.

 25. What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I have discovered It absolutely useful and it has helped me out loads.
  I am hoping to contribute & aid other customers like its aided me.
  Good job.

 26. Hey There. I discovered your blog the use of msn. This is an extremely smartly written article.
  I will make sure to bookmark it and come back to learn more of your helpful information. Thanks for the post.
  I will certainly comeback.

  Also visit my site alex debelov

 27. Hi there! I could have sworn I’ve been to this website before but after browsing
  through some of the post I realized it’s new to me.
  Nonetheless, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking
  and checking back frequently!

  Check out my website – alex debelov

 28. I was very pleased to find this web-site.I wanted to thanks for your time for this wonderful read!! I definitely enjoying every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you blog post.

 29. First of all I would like to say great blog!
  I had a quick question in which I’d like
  to ask if you don’t mind. I was curious to find out how you
  center yourself and clear your mind prior to writing. I have had trouble clearing my
  thoughts in getting my ideas out there. I truly do enjoy writing
  however it just seems like the first 10 to 15 minutes
  are lost just trying to figure out how to begin. Any ideas or tips?
  Thank you!

 30. I believe what you said was actually very reasonable.

  However, consider this, suppose you wrote a catchier title?

  I am not suggesting your information is not good.,
  but suppose you added something that grabbed folk’s attention? I mean Hie-haa-homeschooling – FACTOR66 is kinda boring.
  You might peek at Yahoo’s front page and watch how they create news headlines to
  get viewers to open the links. You might add a related
  video or a picture or two to grab readers excited about everything’ve written. In my opinion, it could
  make your posts a little livelier.

 31. I simply desired to say thanks once again. I am not sure the things that I might have achieved without the entire ways contributed by you directly on that area. It has been an absolute frustrating difficulty in my circumstances, but discovering a new skilled manner you treated that made me to weep for gladness. Extremely thankful for your advice and thus hope that you are aware of an amazing job you are always providing training most people by way of a site. I am certain you haven’t encountered any of us.

 32. Fantastic beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how could i subscribe for a blog site? The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

 33. Excellent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are
  just too great. I actually like what you’ve acquired here, certainly like what you’re stating
  and the way in which you say it. You make it entertaining and you still care for to keep it sensible.

  I cant wait to read far more from you. This
  is actually a great website.

 34. This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I have shared your website in my social networks!

 35. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an shakiness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

 36. Oh my goodness! Impressive article dude! Thank you, However I am going through problems with your RSS. I don’t know the reason why I am unable to subscribe to it. Is there anybody else getting similar RSS problems? Anyone who knows the answer will you kindly respond? Thanx!!

 37. We’re a bunch of volunteers and opening a new scheme in our community. Your website offered us with useful information to work on. You have performed an impressive activity and our whole neighborhood might be thankful to you.

 38. I actually wanted to post a quick note to express gratitude to you for the wonderful tips and tricks you are posting here. My extensive internet investigation has at the end been recognized with awesome information to exchange with my friends and family. I ‘d say that we readers actually are truly blessed to dwell in a notable community with many wonderful people with good tips. I feel really privileged to have seen your webpage and look forward to really more brilliant moments reading here. Thanks a lot once again for all the details.

 39. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s truly informative.
  I’m gonna watch out for brussels. I will appreciate if you continue
  this in future. Lots of people will be benefited from your writing.

  Cheers!

  Here is my blog post :: Shincheonji

 40. What i do not realize is in truth how you are not really a lot more well-favored
  than you might be now. You are very intelligent. You understand thus significantly relating to this matter,
  made me individually consider it from so many numerous
  angles. Its like women and men are not fascinated except it’s
  one thing to accomplish with Lady gaga! Your individual stuffs excellent.

  All the time maintain it up!

  Stop by my web blog :: corporate loan

 41. That is very fascinating, You’re an excessively professional blogger.

  I have joined your feed and sit up for seeking more of
  your wonderful post. Also, I have shared your website in my
  social networks

 42. Attractive section of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account
  your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently quickly.

  Also visit my web blog IDN Domino

 43. I just wanted to construct a brief remark in order to thank you for some of the precious advice you are giving on this site. My time consuming internet search has at the end been rewarded with sensible details to exchange with my good friends. I would repeat that most of us site visitors are extremely lucky to exist in a fantastic website with many marvellous individuals with good tactics. I feel rather privileged to have seen the webpages and look forward to many more brilliant times reading here. Thanks again for all the details.

 44. Hey would you mind stating which blog platform you’re using?
  I’m looking to start my own blog in the near future but I’m
  having a difficult time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.

  The reason I ask is because your design seems different then most blogs and
  I’m looking for something completely unique.
  P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask! yynxznuh cheap
  flights

 45. I was wondering if you ever thought of changing the page
  layout of your site? Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content
  so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only
  having one or 2 images. Maybe you could space it out better?

  My web site – Tammie

 46. Aw, this was a very nice post. Finding the time and actual effort to create
  a really good article… but what can I say…
  I put things off a whole lot and never manage to get anything done.
  34pIoq5 cheap flights

 47. Hey! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and
  starting a new initiative in a community in the same niche.
  Your blog provided us useful information to work on. You have done a extraordinary job!

  My website … banner

 48. Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you, However I am going through issues
  with your RSS. I don’t know why I can’t join it. Is there anybody else getting the same
  RSS problems? Anyone that knows the answer will you kindly respond?
  Thanx!! 31muvXS cheap flights

 49. Excellent blog! Do you have any recommendations for aspiring writers?
  I’m planning to start my own website soon but I’m a little lost on everything.

  Would you recommend starting with a free platform
  like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m completely confused ..
  Any tips? Thanks!

 50. Nice blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog
  stand out. Please let me know where you got your design. Thanks

  my web site: here

 51. Good day! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could
  get a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours
  and I’m having trouble finding one? Thanks a lot!

 52. Hello there I am so happy I found your blog, I really found you by
  mistake, while I was looking on Bing for something else,
  Anyways I am here now and would just like to say many thanks for a fantastic post
  and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look over it all at the moment but
  I have bookmarked it and also added in your RSS
  feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up
  the fantastic job.

 53. Nice post. I learn one thing more difficult on different blogs everyday. It should all the time be stimulating to learn content from different writers and observe a bit one thing from their store. I’d choose to use some with the content on my blog whether you don’t mind. Natually I’ll provide you with a link on your net blog. Thanks for sharing.

 54. Hi I am so excited I found your blog page, I really found you by accident, while I was searching on Bing for something else, Nonetheless I
  am here now and would just like to say cheers for a tremendous post
  and a all round thrilling blog (I also love the theme/design),
  I don’t have time to read it all at the minute but I have saved it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back
  to read a great deal more, Please do keep up the excellent work.

 55. Hey there would you mind letting me know which hosting company you’re working with?
  I’ve loaded your blog in 3 different browsers and I must say this blog loads a lot faster then most.
  Can you recommend a good hosting provider at a fair price?
  Thanks a lot, I appreciate it!

 56. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d certainly donate to
  this fantastic blog! I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google
  account. I look forward to fresh updates and will share this site with
  my Facebook group. Talk soon!

 57. With havin so much content do you ever run into any
  problems of plagorism or copyright infringement?
  My blog has a lot of exclusive content I’ve either written myself or outsourced but it appears a lot of it is
  popping it up all over the internet without my agreement.
  Do you know any methods to help protect against content from being stolen? I’d definitely appreciate it.

 58. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d certainly donate to this outstanding blog!
  I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account.
  I look forward to fresh updates and will
  share this website with my Facebook group. Chat soon!

 59. I have been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like
  yours. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made good content as you did,
  the net will be a lot more useful than ever before.

 60. Good day I am so thrilled I found your webpage, I really found you by accident, while I was searching on Aol for something else, Anyhow I am here now and would just like to say many thanks for a fantastic post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look over it all at the moment but I have bookmarked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the fantastic job.|

 61. I know this if off topic but I’m looking into starting
  my own weblog and was wondering what all is required to
  get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a
  pretty penny? I’m not very web smart so I’m not 100% certain.
  Any tips or advice would be greatly appreciated.

  Thanks

  Also visit my webpage :: moda escort

 62. I really love your website.. Great colors & theme. Did you make this amazing site yourself? Please reply back as I’m attempting to create my very own blog and would like to know where you got this from or exactly what the theme is named. Cheers!

 63. May I simply just say what a relief to uncover somebody who truly knows what they’re discussing on the internet. You certainly realize how to bring a problem to light and make it important. A lot more people need to look at this and understand this side of your story. I was surprised that you aren’t more popular since you certainly possess the gift.

 64. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You clearly know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us something enlightening to read?

 65. I’m very pleased to uncover this web site. I want to to thank you for ones time for this particularly wonderful read!! I definitely loved every little bit of it and I have you saved to fav to look at new things on your web site.

 66. Hi there! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you
  using for this site? I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m
  looking at alternatives for another platform. I
  would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

  Feel free to surf to my homepage :: leadcart lifetime

 67. After looking at a number of the articlers on your site, I honestly like your way
  of writing a blog. I book marked it to myy bookmark website list and will
  be checking back in thhe ndar future. Please chheck out mmy website as well and let me know your opinion.
  купить платье вечернее webpage красивые детские платья

 68. I truly love your site.. Great colors & theme. Did you make this site yourself? Please reply back as I’m trying to create my own personal site and want to find out where you got this from or what the theme is called. Many thanks!

 69. Right here is the right webpage for anybody who would like to find out about this topic. You understand so much its almost hard to argue with you (not that I personally will need to…HaHa). You definitely put a brand new spin on a subject that has been discussed for many years. Great stuff, just excellent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.